14e Blog: Hoe voorkom je allergieën bij kinderen?
Geschreven door: Arnold Martina

 

Wat zijn allergieën?

Allergie is een overgevoelige reactie van het afweersysteem van je baby op bepaalde stoffen. Ongeveer 25% van de mensen zijn wel ergens allergisch voor. Allergieën worden een steeds groter probleem in geïndustrialiseerde landen. Het percentage allergische mensen neemt toe.

 

Oorzaken

Hoewel de oorzaken van allergieën niet altijd even duidelijk zijn, weten we dat erfelijkheid een rol speelt. Daarnaast zijn zuidelijke volkeren vaker allergisch voor koemelk dan noordelijke volkeren. Wil je meer lezen over allergieën bij kinderen, kijk dan hier.

Vroeger was de gedachte om alles te voorkomen wat een allergie zou kunnen veroorzaken bij een kind, bijvoorbeeld kinderen weghouden van pinda’s, aardbeien, eieren en alles zo hygiënisch mogelijk houden. Van die gedachte is nu afgestapt. De wetenschappelijke inzichten op het gebied van allergieën zijn flink veranderd in de afgelopen decennia. Als je zelf allergisch bent, moet je er rekening mee houden dat de kans dat jouw kind allergisch is, groter is. Voorzichtigheid is dan geboden.

Intussen is de gedachte dat de opkomst van allergieën te wijten is aan een aantal omstandigheden:

  1. De westerse leefstijl, waarin veel geraffineerde etenswaren voorkomen met onvoldoende vezels. Zorg dat je voldoende groenten en fruit eet. Is dat lastig? Maak dan smoothies! Erg lekker en het zorgt ervoor dat je de vitamines makkelijker opneemt. Kan dat ook niet, dan kan je in de natuurwinkels vezels kopen, die je door je voeding en/of drinken kunt doen.

  2. Tekort aan vitamine D (zie onze vorige blog over dit onderwerp).

  3. Verstoring van de darmbacteriën, door antibiotica (incl. antibiotica in de voeding); dit kan voorkomen worden door borstvoeding en bestreden worden door het geven van prebiotica en probiotica.

  4. Voeding arm aan antioxidanten.

  5. Luchtvervuiling, waaronder sigarettenrook. Gelukkig nemen de Europese wetgevers steeds meer wetgevingen aan die het roken in openbare ruimten verbieden. Hierdoor blijven voornamelijk de mensen die thuis roken over. Als je perse moet roken, doe dat nooit in huis. Doe dat buiten waar de kinderen het niet hoeven in te ademen. Dieselrook staat als boosdoener op de tweede plaats. In grote steden probeert men steeds meer de binnensteden vrij te houden van auto’s die vervuilend zijn door middel van millieuzones. Dat is nog steeds onvoldoende, maar het is een goed begin.

 

Wat kun je eraan doen?

Volgens een aantal onderzoekers kun je door kinderen op vroege leeftijd (vanaf 4 tot 6 maanden) eieren en voeding met pinda’s (vanaf 4 tot 11 maanden) te laten eten, het risico op het krijgen van allergieën voor deze producten met respectievelijk 40% en 70% verkleinen. De onderzoekers hebben bijna 150 studies geanalyseerd waarbij meer dan 200.000 kinderen betrokken waren. De onderzoek coördinator Robert Boyle die mede het verslag schreef, gaf als waarschuwing mee dat ouders die zelf een allergie hadden voor de voedingsproducten eerst hun dokter moeten consulteren voordat zij hun kinderen die allergische voeding laten eten. Ook liet hij weten dat baby’s en kleuters geen noten gegeven mogen worden, maar eerder zachte pindakaas om verstikking te voorkomen.

Tot slot hoe langer de baby’s borstvoeding krijgen, hoe minder risico ze lopen op het krijgen van allergieën. Borstvoeding speelt een belangrijke rol in het opbouwen van het immuunsysteem en volgens onderzoeken simuleert en stimuleert het de ontwikkeling van darmbacteriën. Verder zorg dat uw kind de vitamines D en K krijgt in de voeding.

 

Bronnen

http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/bfm.2009.0004

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22189254

https://www.researchgate.net/publication/290004924_The_hygiene_hypothesis_jungle_hypothesis_for_explaining_the_increase_of_allergies_Pros_and_cons

Susan Prescott, Anna Nowak-Węgrzyn. Strategies to prevent or reduce allergic disease. Ann Nutr Metab 11;59(suppl 1):28–42

 

© 2016 - 2022 R Rebels Kids Clothing | sitemap | rss